!-- Google Tag Manager -->

Ние ВСИЧКИ СМЕ СВЪРЗАНИ

и заедно можем да постигнем промяна

В глобалната икономика дневният ни избор на риба има огромно въздействие върху морските ресурси и хората по света. Прекомерният улов за задоволяване на нарастващото търсене е голяма заплаха и правителствата и рибарският сектор работят за предотвратяването му. Междувременно, като потребител, не е нужно да се отказваш от рибата и морските дарове.
Това, което можеш да направиш, е да подкрепиш устойчивата морска храна, уловена или отгледана по начин, който запазва рибните ресурси и хората, които зависят от тях.
Ето как можеш да помогнеш на океаните:

Избирай сертифицирана морска храна

Търси продукти със сертификат MSC, ASC или БИО/Органик. Това е доказателство, че съответната морска храна е уловена или отгледана по устойчив, природощадящ начин.

Към настоящия момент WWF вярва, че MSC трябва да ускори ключови реформи за да утвърди репутацията си на водеща система за сертифициране в световен мащаб. Ако искате да прочетете пълното становище на WWF за необходимостта от реформи в MSC, можете да го направите тук

Не яж маломерна риба

Рибата под определен размер все още не е достигнала размножителна възраст и не е имала време да се възпроизведе. Интересувай се дали това е случаят с рибата, която купуваш. Така ще помогнеш на рибните запаси да се увеличат.

Разнообрази менюто си

Разнообразието в потреблението на риба и морски дарове осигурява по-балансиран натиск върху морските ресурси. Биологичното многообразие прави екосистемите по-силни. Да разнообразиш менюто си е забавно и помага на океаните!

Проверявай етикета

В ЕС твое законно право е да знаеш вида на рибата, която купуваш, мястото, където е уловена, използваните производствени методи (уловена в естествената си среда или изкуствено отгледана) и метода на улов (напр. вида на използваните мрежи). Ако тази информация липсва, попитай. Ако не можеш да получиш отговор, съветваме да не купуваш. При нередности можеш да подадеш сигнал до Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). Регламентът се прилага за всички храни, предназначени за крайния потребител.