!-- Google Tag Manager -->

САФРИД

Trachurus trachurus

  • FAO 27, Атлантически океан, Северно море
   Полу-пелагични тралове
  • FAO 27, Атлантически океан, Португалия
   Дънни тралове
  • FAO 37, Средиземно море
   Полу-пелагични тралове
  • FAO 37, Средиземно море
   Мрежи гъргър

  Търсете сафрид от Атлантическия океан.

  В останалите морски басейни има високи нива на съпътстващ улов!

  Защо тази препоръка?
  Уловът с мрежи гъргър не влияе върху дълбоководните видове, а дългосрочното отрицателно въздействие върху екосистемата е малко вероятно. Нивата на съпътстващ и изхвърлен улов са ниски. Има твърде малко информация за последиците на дънните мрежи върху естествената среда и застрашените видове, затова и оценката за този метод е жълта.
  В Средиземно и Мраморно море регулацията на улова на сафрид е частично ефективна, а информацията за състоянието на запасите – недостатъчна. Има данни за съпътстващ улов, включващ застрашени видове. Препоръчваме да консумирате сафрид, уловен в Атлантическия океан, тъй като състоянието на запасите там е добро и видът не е жертва на свръхулов.

  Къде се среща?
  Сафридът се среща в Атлантическия океан, Средиземно и Мраморно море. През лятото живее до брега, докато през зимата предпочита по-дълбоки води. Образува големи пасажи и се храни с ракообразни, малки рибки, скариди и калмари. Достига до 70 сm, при тежест от 2 кг. Живее до 40-годишна възраст. Докато са малки, сафридите се крият под медузи.