
СКУМРИЯ
Scomber scombrus
- Продукт със сертификат MSC
- FAO 27, Атлантически океан, североизточна частЧепаре, мрежи гъргър
- FAO 27, Атлантически океан, североизточна частХрилни мрежи, полу-пелагичен трал
- FAO 21, Атлантически океан, северозападна част, КанадаПолу-пелагичен трал
- FAO 37, Средиземно море, Черно мореПолу-пелагичен трал, мрежи гъргър
- FAO 34, Атлантически океанПолу-пелагичен трал
Търсете MSC сертифицирана скумрия.
Методите за улова ѝ са противоречиви!
Защо тази препоръка?
Скумрията е податлива на риболовен натиск. Този вид риба формира пасажи, мигрира много и биомасата му може да варира поради колебания в околната среда. Има случаи, в които защитени и застрашени видове са улавяни като съпътстващ улов. Нивата на изхвърляне на ненужния улова може да достигнат умерени до високи стойности.
Можем да препоръчаме единствено консумацията на скумрия, уловена с чепаре (вид въдица) или със сертификат за отговорен улов MSC. Добре е да се избягва тази, хваната с полу-пелагичен трал или мрежи гъргър в Черно и Средиземно море. Към уловената с хрилни мрежи или тралове в други райони призоваваме да подхождате предпазливо.
Къде се среща?
Скумрията обитава Атлантическия океан, Балтийско, Средиземно и Черно море. Това е пелагична риба, най-разпространена в студени и умерени води в райони на шелфовете. Достига полова зрялост на възраст 2 или 3 години. Младите екземпляри се хранят със зоопланктон (ларви на риби, малки ракообразни, мекотели). Когато порасне, скумрията на свой ред става плячка на риба тон, акули и делфини. Достига до максимална дължина от 50 cm, като обичайната е до 30 cm. Женските екземпляри са по-големи от мъжките.
- Marine Stewardship Council - 1