!-- Google Tag Manager -->

СКУМРИЯ

Scomber scombrus

  • FAO 27, Атлантически океан, североизточна част
   Хрилни мрежи, полу-пелагичен трал
  • FAO 21, Атлантически океан, северозападна част, Канада
   Полу-пелагичен трал
  • FAO 37, Средиземно море, Черно море
   Полу-пелагичен трал, мрежи гъргър
  • FAO 34, Атлантически океан
   Полу-пелагичен трал

  Търсете MSC сертифицирана скумрия.

  Методите за улова ѝ са противоречиви!

  Защо тази препоръка?
  Скумрията е податлива на риболовен натиск. Този вид риба формира пасажи, мигрира много и биомасата му може да варира поради колебания в околната среда. Има случаи, в които защитени и застрашени видове са улавяни като съпътстващ улов. Нивата на изхвърляне на ненужния улова може да достигнат умерени до високи стойности.
  Можем да препоръчаме единствено консумацията на скумрия, уловена с чепаре (вид въдица) или със сертификат за отговорен улов MSC. Добре е да се избягва тази, хваната с полу-пелагичен трал или мрежи гъргър в Черно и Средиземно море. Към уловената с хрилни мрежи или тралове в други райони призоваваме да подхождате предпазливо.

  Къде се среща?
  Скумрията обитава Атлантическия океан, Балтийско, Средиземно и Черно море. Това е пелагична риба, най-разпространена в студени и умерени води в райони на шелфовете. Достига полова зрялост на възраст 2 или 3 години. Младите екземпляри се хранят със зоопланктон (ларви на риби, малки ракообразни, мекотели). Когато порасне, скумрията на свой ред става плячка на риба тон, акули и делфини. Достига до максимална дължина от 50 cm, като обичайната е до 30 cm. Женските екземпляри са по-големи от мъжките.

  • Marine Stewardship Council - 1