!-- Google Tag Manager -->

САРДИНИ

Sardina pilchardus

  • FAO 37, Средиземно море: Егейско море, Алборанско море, Южна Сицилия, Северно Адриатическо море; FAO 34, Атлантически океан: Мароко, Мавритания; FAO 27, Североизточен Атлантически океан: Бискай (VIII), Келтско море (VII)
   мрежи гъргър
  • FAO 27, Североизточен Атлантически океан: водите на Португалия (ICES VIIIc), Кантабрийско море (ICES IXa)
   мрежи гъргър
  • FAO 34, Атлантически океан: Мароко, Мавритания; FAO 37, Средиземно море: Северно Адриатическо море (GSA 17)
   Пелагичен трал

  Препоръчваме MSC сертифицирани сардини.

  В някои райони видът е подложен на свръхулов – четете етикета.

  Защо тази препоръка?

  Сардините са частично засегнати от свръхулов. В някои риболовни райони с намаляващи популации са въведени стриктни регулации на риболова. За доста райони обаче липсват данни. Смята се, че запасите около Мароко и Мавритания, както и тези в северната част на Адриатическо море, са подложени на прекомерен риболовен натиск.

  Уловът на сардини с мрежи гъргър и пелагични тралове е сравнително селективен и няма сериозно екологично въздействие. Мрежите не докосват морското дъно и следователно не го повреждат. Тъй като сардините формират големи пасажи, обикновено количеството на съпътстващия улов е малко. Въпреки това, понякога в мрежите попадат малки риби, които все още не са достигнали полова зрялост, както и защитени или застрашени видове като различни видове морски костенурки и скатове. Затова е важно да търсите продукти с MSC сертификат.

  Къде се срещат?

  Сардините обитават Североизточния Атлантически океан, Средиземно море, Мраморно море и Черно море. Възрастните индивиди достигат до около 25 сантиметра дължина и живеят в плитки, открити води в близост до брега. През лятото сардините мигрират на север, а през зимата се връщат обратно към по-топлите южни води. Европейската сардина е от същото рибно семейство като херингата. Тя се размножава бързо и поради това е по-малко податлива на негативните ефекти от свръхулова, въпреки че е по-чувствителна на промени в околната среда.

   

  * Към настоящия момент WWF вярва, че MSC трябва да ускори ключови реформи за да утвърди репутацията си на водеща система за сертифициране в световен мащаб. Ако искате да прочетете пълното становище на WWF за необходимостта от реформи в MSC, можете да го направите тук

  • Marine Stewardship Council - 1