!-- Google Tag Manager -->

МОРСКА ЩУКА МОЛВА

Molva molva

  • FAO 27, Атлантически океан, североизточна част
   Дънни хрилни мрежи (Demersal gillnets)
  • FAO 27, Атлантически океан, североизточна част
   Дънен трал (Demersal otter trawls)

  Търсете само MSC сертифицирана молва.

  Видът е подложен на свръхулов!

  Защо тази препоръка?
  Поради бавния си растеж и късното полово съзряване, морската щука Молва е особено застрашена от свръхулов. В североизточния Атлантически океан риболовът е приемливо интензивен и запасите са стабилни. За съжаление, в Северния Ледовит океан и в Норвежко море научните препоръки за максимално допустим улов редовно биват надхвърляни от риболовната индустрия. Възпроизвеждането на запасите в Исландия рязко е намаляло, но управлението на риболова реагира на тази ситуация.
  Количествата съпътстващ улов и изхвърлен улов не са известни, но съществува забрана за изхвърляне на търговски значими видове в арктически и исландски води. Риболовът с дънни тралове може да навреди на чувствителните почвени организми като например кораловите рифове в студени води, което има вторични последствия върху екологичната хранителна верига. Риболовът с парагади и дънни хрилни мрежи има по-малко влияние върху почвените организми.

  Къде се среща?
  Достигаща дължина до два метра, морската щука Молва е най-големият представител от семейството на трескоподобните риби. Характеризира се с удължено тяло. Този вид се среща на дълбочини между най-често 100 и 400 m. Морската щука е широко разпространен вид мигрираща риба.
  Среща се в Баренцово море, Норвежко море, североизточната част на Атлантическия океан, по-рядко в Средиземно море, южна Гренландия и о-в Нюфаундленд.

  • Marine Stewardship Council - 1