!-- Google Tag Manager -->

КАЛМАРИ

Dosidicus gigas; Nototodarus sloanii; Doryteuthis gahi/Loligo gahi; Todarodes pacificus

  • FAO 61, Северозападен Тих океан, Япония
   Въдици, мрежи, управлявани с лодка (Boat-operated lift nets)
  • FAO 81, Югозападен Тих океан
   Дънни мрежи, тралове (Midwater otter trawls)
  • FAO 87, Югоизточен Тих океан
   Дънни тралове (Demersal otter trawls), тройни мрежи
  • FAO 61, Северозападен Тих океан
   Въдици, тралове (Mechanized lines and pole-and-lines (Jigs), Midwater otter trawls)
  • FAO 41, Фолклендски острови
   Дънни тралове
  • FAO 87, Югоизточен Тих океан
   Капани, мрежи гъргър
  • FAO 61, Северозападен Тих океан, Китай
   Полу-пелагични тралове, мрежи, управлявани с лодка

  Най-добре търсете Гигантски калмар, като гледате етикета.

  Неговите популации са в най-добро състояние!

  Защо тази препоръка?
  Четирите вида калмари, които са включени в тази препоръка са Гигантски калмар (Хумболтов), Новозеландски калмар, Патагонски калмар и Тихоокеански калмар.
  Тихоокеанският калмар е един от най-експлоатираните видове калмар в света. Поради краткия му живот и огромните разлики в популациите, състоянието и бройката му са неизвестни и изключително трудно предвидими. Последните данни от Япония, показват добро състояние на популациите, но някои риболовни методи имат високи нива на съпътстващ улов и влияят на естествената среда. Популациите на Патагонския калмар не са жертва на прекомерен риболов, но ловът с дънни мрежи има значителни негативни последици върху естествената среда. Няма достатъчно данни за числеността на новозеландския калмар. Популацията на Гигантския калмар е в сравнително добро състояние, като негативните последици от ловуването му с въдици са относително малки. Затова препоръчваме този вид калмар.

  Къде се срещат?
  Гигантският калмар се среща в източния Тих океан, неговият размер може да достигне до 4m, той обитава заливите на средна дълбочина от 0 до 1200m. Новозеландският калмар обитава югоизточния Тих океан. Тихоокеанският калмар се среща в Тихия океан – около Япония, по цялото крайбрежие на Китай до Русия, стигайки до Беринговия пролив и на изток към южния бряг на Аляска и Канада. Размерите на различните видове калмари варират от 25-50см и 0.5кг. при Тихоокеанския и Патагонския до цели 4м. при Гигантския.