Скумрия
със зеленчуци
от Ангелина Крумова

2 Порции
1 час
Начин на приготвяне
Скумрията се почиства и разделя на две части. Подрежда се в тава и се осолява. Горчицата, черният пипер и зехтин на вкус се смесват и рибата се намазва с готовата смес. Доматът се реже на кръгчета и се подрежда върху месото. Морковите се нарязват на ивици, а лукът – на по-едри парчета и заедно със сушените домати се подреждат в тавата.
Рибата се пече за 20 мин. във фурна на 150 градуса. Може да се сервира с всякаква гарнитура, в случая – с картофена салата.
Продукти
2 скумрии
1 домат
5-6 сушени домата
1 лук
4 моркова
горчица
черен пипер
зехтин
сол
С рецепта за скумрия със зеленчуци в Кулинарния конкурс #ВкуснатаПолезнаРиба се включи и Ангелина Крумова. Ето какво сподели тя:
“Когато разглеждах Рибния буквар, разбрах много нова информация относно произхода и начина на улов на рибата и другите морски обитатели. За пореден път бях силно впечатлена от това колко ключов може да бъде изборът ми и как той трябва да бъде насочен към подкрепа на устойчивата храна и не само. Разбрах, че много от масово потребяваните риби всъщност не са устойчив избор или трудно биха били такъв. В крайна сметка избрах да приготвя скумрия. Ще продължа да се допитвам до буквара и да търся устойчива риба.”
История на скумрията
Научи повече за скумрията и за други истории от твоята чиния