Скумрия
в кимион с моркови
от Анхел Леон
Испания

6 Порции
1 час (рибата трябва предварително да е престояла в марината 48 часа)
Начин на приготвяне
Скумрията
Филетирайте скумрията и отстранете костите и кожата. Оваляйте филетата в сол и оставете за 4 минути.
Маринатата
Намачкайте чесъна и добавете солта, кимиона и всички течни продукти, по реда, в който са изброени по-горе. Добавете олиото и разбъркайте с миксер. Поставете филетата във вакуум торба заедно с маринатата. Оставете да се охладят така за 48 часа.
Гарнитурата
Поставете листата на морковите във вода с лед. Бланширайте морковите и ги поставете в саламура. Нарежете морковите на тънки ленти с белачка и ги навийте на ролца.
Инструкции за сервиране
Поставете скумрията в чиния. Върху всяко филе поставете разгърнато морковено ролце. Изсушете листата от морков, потопете ги в зехтин и ги поръсете със сместа от сусам с уасаби.
Продукти
За скумрията
6 скумрии
Морска сол
За маринатата
1 с.л. сол
½ скилидка чесън
кимион
50 г винен оцет
100 г ябълков оцет
50 г шери
50 г соев сос
50 г зехтин
500 г мариновани моркови
75 г смлян кимион
За декорацията
Моркови с листата си
Сусам с уасаби
Анхел Леон е роден в Севиля. Той е известен като „Готвача на морето“ и има две звезди Мишелин. Смятан за пионер в съчетаването на изобретателни кулинарни творения и изненадващи морски вкусове като планктон и сушени морски дарове. През 2004 г. проектира “Кларимакс” в Университета в Кадиз – машина, която елиминира мазнините от продуктите, като запазва чистотата на вкуса им, използвайки филтър, направен от морски водорасли.
История на скумрията
Научи повече за скумрията и за други истории от твоята чиния