Треска
със сушени домати и кайсии
от Виктор Собрал
Португалия

10 Порции
1 час
Начин на приготвяне
Поставете треската в тава за печене. Намажете я със зехтин и гарнирайте със сушените домати, кайсиите, маслините, чесъна, пипера солта и розмарина.
Покрийте и печете на предварително нагрята фурна, докато рибата стане готова.
Междувременно пригответе картофеното пюре.
В голяма тенджера нагрейте зехтина с лука, чесъна и праза. Добавете картофите, бульона и млякото. Гответе на слаб огън, докато съставките омекнат. Подправете със сол и пипер и намачкайте всичко заедно до получаването на гладка смес.
Сервирайте треската върху пюрето и се наслаждавайте!
Продукти
За рибата
2.5 кг треска
50 г нарязани сушени домати
50 г нарязани кайсии
50 г зелени маслини
25 г чесън
5 г пипер
зехтин
морска сол
стръкчета розмарин
За картофеното пюре
1.5 кг картофи, нарязани на кубчета
20 г чесън
200 г лук
300 г спанак
150 г праз
200 мл пилешки бульон
1 л мляко
зехтин
морска сол
Известен с преоткриването на португалската кухня, Виктор Собрал е награждаван готвач и майстор в използването на обикновени подправки и вкусове по нови начини. Работил е в много популярни ресторанти и е кулинарен консултант за известни португалски вериги. Днес той притежава два ресторанта в Лисабон.
История на треската
Научи повече за треската и за други истории от твоята чиния