Сьомга

с портокалов сос

от Люси Евтимова

 

icon_person 4 Порции     icon_person 30 минути

Начин на приготвяне

Взимаме филенцата риба, овкусяваме със сол и пипер на вкус от двете страни. На котлона, на средна степен, загряваме 1 – 2 с.л. зехтин и слагаме да се запържат филенцата до светлокафяво – приблизително около 3 минути от всяка страна. Докато те се запържват, нарязваме чесъна на ситно, кората портокал ( може и да се рендоса) и малко розмарин, в зависимост доколко ви допада този аромат. Готовата риба изваждаме в чиния и оставяме настрана. В същия тиган запържваме чесъна и розмарина, като добавяме 1/4 от бульона. Оставяме да поври, докато почти се изпари. След това прибавяме портокаловата кора и сок, меда и лимоновия сок. Разбъркваме и накрая прибавяме останалия бульон и нишестето, което предварително сме смесили и направили на кашичка. Оставяме целия сос да се хомогенизира, като поври около минута и разбъркваме непрекъснато. Подправяме с още сол и пипер на вкус. Изключваме котлона и слагаме филенцата в соса, да се „окъпят“ хубаво от всички страни. Украсяваме с още малко пресен портокал и клонки свеж розмарин.

Продукти

4 бр. филета сьомга (без кожата)

2/3 ч.ч. портокалов сок

кората на половин портокал

2 скилидки чесън

1 с.л. лимонов сок

1 1/2 с.л. мед

2 1/2 с.л. царевично нишесте

50 мл пилешки бульон

сол и черен пипер на вкус

малко зехтин

1 – 2 клонки розмарин

С рецепта за сьомга с портокалов сос в предизвикателството на WWF „Тествай Рибен буквар 2.0“ се включи и блогърката Люси Евтимова. В публикацията си в „Lussi’s World of Artcraft“ тя споделя: „Бъдещето е нещо, за което автоматично мисли човек, щом в живота му влезе бебенце. Ето защо, инициативата, в която ме поканиха WWF наскоро, така бързо ме плени. В Рибен буквар 2.0, който може да видите онлайн тук, те ни помагат да изберем не само полезната за нас риба, но и такава, която не е засегната от незаконен или свръхулов, който води до нейното постепенно изчезване“.

За своето ястие, с помощта на Рибен буквар 2.0, Люси избра сертифицирана сьомга. Цялата публикация може да прочетете на нейния блог.

Рибни истории

Научи интересни истории от твоята чиния

Pin It on Pinterest

Share This