Сьомга

от Люси Евтимова

icon_person 4 Порции     icon_person 30 минути

Начин на приготвяне

Взимаме филенцата риба, овкусяваме със сол и пипер на вкус от двете страни. На котлона, на средна степен, загряваме 1 – 2 с.л. зехтин и слагаме да се запържат филенцата до светлокафяво – приблизително около 3 минути от всяка страна. Докато те се запържват, нарязваме чесъна на ситно, кората портокал ( може и да се рендоса) и малко розмарин, в зависимост доколко ви допада този аромат. Готовата риба изваждаме в чиния и оставяме настрана. В същия тиган запържваме чесъна и розмарина, като добавяме 1/4 от бульона. Оставяме да поври, докато почти се изпари. След това прибавяме портокаловата кора и сок, меда и лимоновия сок. Разбъркваме и накрая прибавяме останалия бульон и нишестето, което предварително сме смесили и направили на кашичка. Оставяме целия сос да се хомогенизира, като поври около минута и разбъркваме непрекъснато. Подправяме с още сол и пипер на вкус. Изключваме котлона и слагаме филенцата в соса, да се „окъпят“ хубаво от всички страни. Украсяваме с още малко пресен портокал и клонки свеж розмарин.

Продукти

4 бр. филета сьомга (без кожата)

2/3 ч.ч. портокалов сок

кората на половин портокал

2 скилидки чесън

1 с.л. лимонов сок

1 1/2 с.л. мед

2 1/2 с.л. царевично нишесте

50 мл пилешки бульон

сол и черен пипер на вкус

малко зехтин

1 – 2 клонки розмарин

С рецепта за сьомга с портокалов сос в предизвикателството на WWF „Тествай Рибен буквар 2.0“ се включи и блогърката Люси Евтимова. В публикацията си в „Lussi’s World of Artcraft“ тя споделя: „Бъдещето е нещо, за което автоматично мисли човек, щом в живота му влезе бебенце. Ето защо, инициативата, в която ме поканиха WWF наскоро, така бързо ме плени. В Рибен буквар 2.0, който може да видите онлайн тук, те ни помагат да изберем не само полезната за нас риба, но и такава, която не е засегната от незаконен или свръхулов, който води до нейното постепенно изчезване“.

За своето ястие, с помощта на Рибен буквар 2.0, Люси избра сертифицирана сьомга. Цялата публикация може да прочетете на нейния блог.

Рибни истории

Научи интересни истории от твоята чиния

Pin It on Pinterest