!-- Google Tag Manager -->

от Деница Георгиева

icon_person 3 Порции     icon_person 1 час

Начин на приготвяне

Приготвяте гуакамоле от намачкано авокадо, главата червен лук, домата и кориандъра, нарязани на ситно. Овкусявате със сока на един лайм и сол и черен пипер на вкус. Почиствате трите чушки и лука, нарязвате ги на лентички и оставяте в чиния да си изчакат реда. Почиствате скаридите от главите и черупките. Не забравяйте да премахнете двете вени – една на гръбчето на скаридата и една на коремчето. Ако имате съмнения как се прави можете да потърсите клипчета в интернет. Подреждате и скаридите със скилидка чесън да си чакат реда. От яйцето, лимецовото брашно и вода приготвяте смес за палачинки. Печете ги на сух тиган по 2 мин на страна. След като изпечете палачинките минавате лука и чушките докато леко се опушат. Нека не омекват, но да се затоплят добре. След като извадите зеленчуците, почистете тигана преди да сложите 2 лъжици зехтин и да запържите скаридите. Слагате ги, смачквате скилидката чесън и подправяте със сол и пипер. Не ги дръжте много, по 2-3 мин на страна, защото са много крехки и бързо стават жилави. Остана само да забъркате едно бързо сосче, подобно на сос Чимичури. В блендер или кухненски робот слагате магданоза, лютата чушка, скилидка чесън, сол, пипер, зехтин и сока на другия лайм. Пасирате и подреждате такотата. В палачинката слагате по няколко ленти различни чушки, лук, лъжица гуакамоле, няколко скаридки и завършвате с няколко капки от пикантния сос. Много забавна идея за среща с приятели, защото можете да сервирате всичко в средата и всеки сам да си сглоби вечерята.

Продукти

100 г брашно от лимец

1 яйце

200 г скариди

1 зелена чушка

1 червена чушка

1 жълта чушка

1 глава лук шалот

1 авокадо

1 розов домат

1 глава червен лук

2 лайма

1 люта  чушка

2 скилидки чесън

връзка кориандър

1/2 връзка магданоз

хималайска сол

черен пипер

зехтин

Сертифицирани скариди избра Деница Георгиева за своето предложение за конкурса на WWF #ВкуснатаПолезнаРиба. В блога си – Healthy with Deni, тя призовава да се следи произходът на рибните продукти, които консумираме.

Рибни истории

Научи интересни истории от твоята чиния

Pin It on Pinterest