!-- Google Tag Manager -->

Скумрия

в хартия с девесил, чесън и целина

от Станка Стоянова

 

icon_person 2 Порции     icon_person 1 час и 30 минути

Начин на приготвяне

Почистете рибата, измийте я добре и я подсушете с кухненска хартия. Поставете я в подходящ съд, дъното на който предварително сте поръсили с едра морска сол. След това поръсете рибата и отгоре. Оставете я да престои така в хладилник за около 1-2 часа. Ако бързате, пропуснете горната стъпка. Ако сте спазили горната препоръка, внимателно отстранете едрите кристалчета сол от рибата, след като измине указаното време. Нарежете на ситно зелените подправки, целината и чесъна. Смесете ги с настърганата лимонова кора. Намажете всяка риба с малко мазнина отвън и отвътре. Напълнете с приготвената смес от подправки. По желание може да поръсите с черен пипер. Поставете всяка риба върху дълъг лист хартия за печене. Затворете добре всички краища на хартията, за да не излиза парата по време на печене. Аз нагъвам добре краищата на хартията, но може да използвате телбод или конец. Поставете увитите риби в подходяща тава. Налейте 1 пръст вода на дъното на тавата и я поставете в предварително загрятата до 180 градуса фурна. Печете около 30-40 минути, в зависимост от размера на рибата. Поднесете рибата с подходяща сезонна гарнитура – броколи, печени сладки картофи, пюре от целина, задушен праз в масло.

Продукти

2 скумрии

3-4 стръка девесил

3-4 стръка магданоз

2 скилидки чесън

кората на 1 лимон

малко парче целина

сол на вкус

1-2 с.л. мазнина

„Кулинарната авантюра“ на Станка Стоянова е изготвена като отговор на предизвикателството „Тествай Рибен буквар 2.0“. Тя решава да подкрепи проекта „Полезната риба“, защото каузата ѝ е близка и се надява „посланието на WWF да достигне до повече хора, за да направим малка крачка по пътя към по-добро утре“.

Рецептата за скумрия в хартия с девесил, чесън и целина отговаря на всички критерии за устойчив риболов и е публикувана в блога ѝ „Know How to Cook“. Там Станка споделя впечатленията си от Рибния буквар и трудно ли е да се намери устойчива морска храна на българския пазар. Като основна пречка, тя посочва недостатъчната информация на етикета. Ако и вие срещате същия проблем, можете да подадете сигнал тук.

Представяме ви рецептата на Станка, а цялата публикация може да прочетете на нейния блог.

История на скумрията

Научи повече за скумрията и за други истории от твоята чиния

Pin It on Pinterest

Share This