Скумрия

на фурна „Ропотамо“

от Илиана Николова

 

icon_person 4 Порции     icon_person 45 минути

Начин на приготвяне

Скумрията се почиства и нарязва на шайби с дебелина около 2 см. Посоляват се и се оставят да престоят около час. Лукът се нарязва на много ситно, морковите се обелват и се нарязват на кръгчета с дебелина около 2 мм. В 2-3 лъжици загрята  мазнина се изсипват лукът и морковите, готвят се докато омекнат. При тях се слагат доматите и ястието се оставя да поизври течността около 15 минути. Отстранява се от котлона и се прибавят грах, боб, нарязаните кисели краставички, захарта и подправките. Тази смес се изсипва в тавата, в която ястието ще се пече. Всяко парче риба се овалва в брашно и се подрежда върху долната смес така, че да потъне поне до половината. Ястието се пече в загрята на 180 градуса фурна, докато рибата се зачерви и се сготви добре.

Продукти

4 бр. скумрия
400 г сварен грах или от консерва
400 г сварен боб или от консерва
1/2 буркан кисели краставички
1 малка глава лук
3 по-тънки моркова
около 1 кг настъргани домати или 1 буркан и половина
1 с.л. чубрица
1 ч.л. червен пипер
1 дафинов лист
1 ч.л. риган
1 ч.л. захар или мед
черен пипер
сол
брашно за овалване на рибата

Това е първата рецепта, изпратена ни от кулинарен блогър, в рамките на предизвикателството „Тествай Рибен буквар 2.0“. Изготвена е от Илиана Николова за блога ѝ „Щъркелово гнездо“. С помощта на Рибен буквар 2.0 Илиана откри устойчива риба и приготви с нея любима рецепта. Споделяме я тук с вас, а цялата публикация може да прочетете на нейния блог.

История на скумрията

Научи повече за скумрията и за други истории от твоята чиния

Pin It on Pinterest

Share This