!-- Google Tag Manager -->

Всеки от нас изяжда средно по 20 кг риба на година – около два пъти повече, отколкото преди 50 години.

Трудно би било да си представим своя хранителен режим без риба, а световното търсене продължава да нараства. За да задоволим глада си за морска храна, сега вадим от океаните повече риба, отколкото те могат устойчиво да осигурят. Безкрайната океанска шир, уви, се оказва крайна, поне що се отнася до рибните запаси. Стигнали сме до момент, в който морските екосистеми и много местни общности, особено в развиващите се страни, са изложени на риск. Свръхуловът е втората по големина заплаха за океаните след климатичните промени. Скоро може да не остане никаква риба за улов, развъждане или прехрана.

За щастие, можем да спрем свръх улова. Но имаме нужда от твоята помощ.

Повече от половината от рибата, която консумираме, идва от развиващите се държави.

Европейският съюз е най-големият вносител на риба в света. Повече от половината от вноса идва от развиващите се страни, където много местни общности зависят от рибарството, за да оцелеят. Рибата и морските дарове са най-търгуваната стока в световен мащаб.

СУРОВИТЕ ФАКТИ

Европейският съюз е най-големия вносител на риба в света. Жителите му изяждат средно по 23 килограма риба и морска храна на година, а 61% от тях са внос.

icon_hard_facts_boat_and_fish

от световните рибни запаси са обект на свръхулов.

от рибните запаси в света са експлоатирани до краен предел.

Над 800 милиона души зависят от рибата като източник на храна и доходи. Повечето от тях живеят в развиващите се страни.

icon_hard_eu_import

от световния улов е нежелан съпътстващ улов.

icon_hard_facts_hook_and_fish

Незаконният и нерегулиран риболов скоро може да достигне

26 милиона тона

– повече от

от световния годишен улов

Ние всички сме свързани и заедно можем да постигнем промяна.

Pin It on Pinterest